Busko Zdrój
Lengyelország


Busko Zdrój a gyönyörű Ponidzie régióban fekszik, Kielce-től 50 km-re délre és Krakkótól 80 km-re északra. A várost 1287-benn alapították. Napjainkban az önkormányzathoz tartozó 236 km2 területen 33,974 ember él. A közigazgatási egységhez maga Busko Zdrój városa és 47 falu tartozik. A település helyet ad a körzeti és a helyi hatóságoknak, valamint a környék kulturális és oktatási központja. Jelentős a mezőgazdaság szerepe, de a gyógyüdülő jelleg is meghatározó. A gazdaság a gyógyfürdőkön, kereskedelmen és szolgáltatóiparon alapul, de említésre méltó az építőipar is.
Busko Zdrój széles körben ismert természeti kincseiről, melyek az ásványvíz és a gyógyiszap. Az itteni víz terápiás hatásának köszönhetően - melyet már a középkorban feljegyeztek - alapíthattak Busko Zdrójban gyógyüdülőt. Az állandóan fejlesztett fürdőközpont jelenleg 11 egységből áll. Annak érdekében, hogy az idelátogatók és a helybeliek minél inkább élvezhessék az itt tartózkodást, a kiszolgáló létesítmények is folyamatosan megújításra kerülnek. Ennek a politikának köszönhetően Busko Zdrójt évente több mint 45 ezer gyógyulni vágyó és turista keresi fel.
Mindemellett nagyon sokan jönnek a városba a kulturális rendezvények miatt.


Steinheim
Németország


Steinheim Németország középső részén található (Észak-Rajna-Vesztfália, Kreis Höxter kerület). A város teljes lakossága 14.000 fő. Kb. 8000 ember él a történelmi városban, míg a többiek a környékbeli kis falvakban. A vasútállomáshoz közeli területen, nem messze a történelmi városközponttól, egy évek óta nem használt ipari maradványt lebontottak, és a helyén új, modern bevásárlóközpont épült, benne szupermarketek, gyógyszertár, pékség, utazási iroda, étterem, ajándéküzlet, butik és könyvesbolt. A második fontos projekt az új sportcsarnok és iskolaközpont befejezése és megnyitása volt 2004 júliusában. Ennek eredményeképpen a középiskola 900 diákja és a helyi sportegyesületek tagjai nagyon jó lehetőségeket kaptak a sportoláshoz. Mindemellett néhány fontos útépítési projekt és különböző intézkedések vették kezdetüket a falvak felújítása érdekében. Ezek egy jobb életminőség elérését célozzák a kisebb településeken, különböző egyedi ökológiai lépések megvalósítása által.


Gorna Oryahovica:
Bulgaria


Gorna Oryahovica Szófiától 220 km-re keltre található, a térség jelentős logisztikai központja.Az ország egykori fővárosától Veliko Trnovótól csupán 5km-re fekszik.2004 óta létezik a két város között testvérvárosi kapcsolat. A városból és környékéről közel 300 bolgár kertészcsalád települt át Szigetszentmiklósra és környékére. A város híres néptáncegyüttese a hagyományos bolgár néptáncokat bemutató Sider Voivoda többször is turnézott Magyarországon és Szigetszentmiklóson. A kapcsolattartásban fontos szerepet játszik a Szigetszentmiklósi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat.A városi honlap (www.szigetszentmiklos.hu) testvérvárosok linkjében részletes információk találhatók a testvérvárosokról.
 
számláló